*KUHAJÄRVEN HOITOKALASTUS

Kuhajärven kalastus- ja kunnostus asiat :

Toimeenpano suunnittelijan alustusviesti asian tiimoilta tästä PDF- tiedosto linkistä: Kuhajärven hoito
(viestin kirjoituspäivä: 20.8.2015. Annettu tiedoksi: Ranuan vesialueen osakaskunnan puheenjohtajalle)
Ja tälle sivulle on koottu Kauko Kuhan lähettämät avoimet viestit Kuhan nettisivujen vieraskirjaan.
Eli Kuhajärven kalastus- ja kunnostus asioista on Kauko Kuha viestittänyt seuraavaa.
(viestit ovat aikajärjestyksessä, viimeisimmästä – vanhimpaan).
Asioista voi ottaa yhteyttä Kaukoon joko puhelimella 0401544668 tai
mail. osoite: virvelimies(at)gmail.com tai voi jättää viestin näiden sivujen vieraskirjaan.

VIESTIT:

27/09/2017 klo 13:06

HOITOKALASTUS PÄÄTTYNEE

Kesän aikana oli tarkoitus tehdä hoitokalastusnuottausta Kuhajärvellä. Nuottausta varten kaikuluodattiin järveä hyvin kattavasti 10.6. – 25.9. välisenä aikana, kaikkiaan kuusi eri kertaa. Joka kerta järven päästä päähän. Yhteensä kaikuluotausta tehtiin arviolta noin 70 km.
Kaikuluotauksissa ei löytynyt nuotattavia kalaparvia joten nuottaustakaan ei tehty. Tarkkaan ottaen noin keskikesän kaikuluotausreissulla läytyi yksi isompi kalaparvi Maksansaaresta itäkoilliseen. Viimeisellä kaikuluotausreissulla havaittiin aivan haudan syvimmällä kohdalla 27 kalan parvi 2-4m:n syvyydellä. Järvessä oli kyllä harvinaisen vähän kalaparvia.
Monet tapahtumat kertovat siitä, että molemmissa järvissä on talvien 2014-2015 ja 2016-2017 aikana kuollut runsaasti kalaa ( erillinen päiväkirja ) Kuolleet kalat aiheuttavat rehevöitymistä joten parempi olisi ollut jos niitä olisi ehditty poistaa Kuhajärvestä. Eli hoitokalastusta olisi syytä ollut tehdä jo v. 2013-2014 aikana.
Kuhajärven vedet pysyivät koko kesän poikkeuksellisen kirkkaina. Mahtaako kukaan muistaa milloin järven vesi on ollut edellisen kerran noin kirkasta ? Osasyy veden kirkkauteen, ehkä pääsyykin, on varmaan se, että järvessä on tällä hetkellä vähän lahnoja ja särkiä tonkimassa pohjia.
Voisi olettaa että nyt Kuhajärven ahvenkanta tulee lähivuosina vahvistumaan ja koko kasvamaan. Asiaa on mielenkiintoista seurata lähvuosina.
Kalaston hoidon kannalta tilanne on sikäli hyvällä mallilla, että osakaskunnalla on nyt hoitokalastukseen sopiva nuotta, merkkipoijut ja poijuankkurit. Lisäksi Kuhajärven pohjaa on raivattu kolmesta kohtaa valmiiksi tulevia hoitonuottauksia varten. Lisäksi Metsähallitukselta saa lainata raivausnuottaa ilmaiseksi jos raivattuja alueita halutaan leventää tai raivata lisää alueita.

Seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä, kun hoitokalastukseen on tarvetta, porukka vaan kasaan ja nuottaa vetämään. Raivattujen alueiden keskilinjat on merkitty paaluilla Oulunsaareen ja Nuottasaareen.
Osakaskunnan vuosikokous v. 2018 päättänee siitä onko aihetta jatkotoimenpiteisiin.
Kauko Kuha

08.07.2017
#Ensimmäinen nuottausreissu Kuhajärvellä. Läsnä Seppo, Tero, Sulo ja allekirjoittanut.
Nuotattavaa kalaa ei löytynyt raivatuilta alueilta eikä muualtakaan.
Liekö viime talvi tappanut kaloja kuten takajärvelläkin jossa kuolleita kaloja oli järven pohjassa jo 19.4.2017
————————————————————————
4.6.2017
#Kuhajärven hoitonuottauksen suunnittelukokous on pidetty ja nuottaus aloitetaan alustavan suunnitelman mukaan heinäkuun toisella viikolla, viime kesänä raivatuilla alueilla. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan nuottaukseen,
virvelimies@gmail.com
————————————————————————-
3.5.2017
# Ranuan vesialueen osakaskunta on hankkinut hoitokalastusnuotan. Nuottaa vedettänee Kuhajärvellä kesäkuun loppupuolella / heinäkuun alkupuolella
————————————————————————-

# Kuhasalmen avaus
Lainaus Ranuan vesialueen osakaskunnan v. 2017 vuosikokouksen pöytäkirjasta:
”2.) Kuhasalmen puhdistaminen ja avaaminen veneellä liikennöitävään kuntoon, työmenetelmänä lapiotyö.
Osakaskunta hyväksyy omalta osaltaan toimenpiteen”
31.3.2017
———————————————————————————————
# HOITOKALASTUS
Ranuan vesialueen osakaskunnan v. 2017 vuosikokous nimesi varoja hoitokalastusnuotan hankintaan. Kuhajärven hoitokalastusnuottaus on tarkoitus aloittaa kun tarkoitukseen sopivan nuotta saadaan hankittua.
30.3.2017
———————————————————————————————
#V. 2016 HOITOKALASTUS KUHAJÄRVELLÄ.
Kuhajärven hoitokalastustyöt kesällä 2016 aloitettiin 5.5.16 ja lopetettiin 7.7.16
Isojen lahnojen pyynti.
Pyyntiin osallistuivat: Pertti Tuomainen, Hannu Kuha, Pentti Muranen, Seppo Savolainen ja Kauko Kuha. Pyyntiä tehtiin noin 123 verkkovuorokautta ja noin 32 rysävuorokautta. SAALIS: 74 sukukypsää lahnaa ( n. 1kg – 2,5kg ). Pyynnin vaikutus lahnojen poikastuotantoon: Noin 550 000 mätimunaa jää tulevina kesinä muodostumatta. Oletettavasti toissatalven happikato oli tappanut osan isoista lahnoista. Kuhajärven isojen lahnojen tilanne on nyt kartoitettu ja se on ”balanssissa” .
Raivausnuottaus
Raivauksessa oli käytössä Metsähallituksen raivausnuotta jolla raivattiin järven pohja-alueita. Apaja-alueita paikallistettiin kaikuluotaimella ja niitä merkittiin ennen raivausta vekkopoijuilla, satelliittipaikantimen osoittamiin paikkoihin.
Raivausnuottaukseen osallistuivat: Pentti Muranen, Seppo Savolainen, Hannu Kuha, Tero Kuha, Eeli Nurmimäki, Tuula Kuha ja Kauko Kuha. Raivausnuottaa vedettiin yhteensä noin 1,2 km. Raivatuksi tuli yhteensä noin 6 hehtaaria. Tulevina kesinä ja tulevina vuosikymmeninä on hyvät edellytykset vetää hoitokalastusnuottaa raivatuilla alueilla.
Kesällä 2017
Ensi kesänä on tarkoitus vetää hoitokalastusnuottaa raivatuilla alueilla.
9.7.2016
———————————————————————————————
# Hoitokunnan päätöksistä
Ranuan vesialueen osakaskunnan hoitokunta päätti kokouksessaan, 20-4-16,käynnistää Kuhajärven hoitokalastuksen osakaskunnan vuosikokouksen päätökseen nojautuen. Hoitokalastus pyritään tekemään ensisijaisesti talkootyönä. Hoitokalastusta tehdään 2-3 vuotena. Osakaskunta hankkii hoitokalstukseen tarvittavia välineitä. Hoitokalastusta tehdään Erän suunnitelman linjausten mukaisesti: Isoja lahnoja pyydetään eri puolilta järven rantoja verkko- ja rysäpyynnillä. Varsinaista suurta kalabiomassaa eli säkikalaa pyydetään nuottaamalla. Nuottauksen varmista varten lainataan Metsähallitukselta erillinen raivausnuotta jolla raivataan järven pohja-alueita sellaiseen kuntoon että siinä voidaan myöhemmin vetää varsinaista hoitokalastusnuottaa. Osakaskunnan uutena puheenjohtajana toimii Erkki Ilvesluoto. Allekirjoittanut valittiin hoitokalastuksen vetäjäksi. Tervetuloa talkoisiin ! virvelimies(at)gmail.com / 0401544668
23.4.2016
———————————————————————————————
# Ranuan vesialueen osakaskunnan v. 2016 vuosikokouksen 31.3.2016 päätöksiä, vapaasti kirjoitettuna ja lyhennettynä:
– Osakaskunta katsoi Kuhajärven hoitokalastuksen tarpeelliseksi
– Osakaskunta päätti aloittaa Kuhajärven hoitokalastuksen v. 2016 kesällä
– Osakaskunnan HOITOKUNNAN jäseniksi valittiin mm. Tero Kuha ja Kauko Kuha sekä Teron varajäseneksi Sulo Karjalainen
Osakaskunnan sääntöjen mukaan HOITOKUNNAN tehtävänä on mm. panna täytäntöön osakaskunnan kokouksen päätökset.
Elikkä nyt ne Kuhajärven hoitokalastukseen liittyvät asiat hiljalleen käynnistyvät
31.3.2016
———————————————————————————————
# Kauko Kuha
Minulta on kysytty nyt haukien osuutta LUKE:n v. 2015 tutkimuksissa. Laitoin esiin vain särkikalojen osuuden koska se kertoo karua kieltään Kuhajärvestä. Sain raportin LUKE:lta 15.2.2016 joten se on uunituore.
Mutta hauet: Lukumääräosuus 0,2 % ja biomassaosuus 4,2 %. Ahvenet: Lukumääräosuus 19,2 % ja biomassaosuus 18,8 %. Kiisket: Lukumääräosuus 4,6 % ja biomassaosuus 1,5 %.
Tutkijat huomattavat raportissaan että haukien osuus voi olla suurempikin. Käytössä olleessa tutkimusverkossa ei ollut isojen lahnojen silmäkokoa joten niiden osuus tuloksista puuttuu. Selvitin hiukan asiaa ja sain sellaisen käsityksen että tutkimusverkko, NORDIC, on EU:n direktiivin mukainen ja sen puutteellisuus isojen lahnojen osalta on tiedostettu. Syytä asiaan en ole saanut selville.
Raportissa mainitaan muun muassa: ” Rehevöitymisestä hyötyvien särkikalojen biomassaosuus on 75 %, mikä kuvaa järven jopa huonoa tilaa ”. Toinen raportin tekijöistä, Jukka Ruuhijärvi, minulle lähettämässään sähköpostiviestissä: ” Kuhajärven koekalastuksen saalis oli hyvin särkivaltainen, joten sikäli hoitokalastusta voi suositella”.
17.2.2016
———————————————————————————————
# Tässä on lyhyesti otteita Kuhajärven kalatutkimuksista sillä uskoakseni asia kiinnostaa monia kuhalaisia. RKTL ( Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ) ja LUKE ( Luonnonvarakeskus ) ovat tehneet koekalastuksia Kuhajärvellä.
RKTL koekalasti Kuhajärven v. 2009.
Tulosten mukaan särkikalat ovat selkeästi vallitsevia. Vedenlaatutietojen perusteella järvi on rehevä.
RKTL koekalasti Kuhajärven kesällä 2012.
Tulosten mukaan särkikalat ovat ylivoimainen valtalaji. Vedenlaatutietojen perusteella järvi on rehevä.
LUKE koekalasti Kuhjärven v. 2015 kesällä.
Tutkimuksen mukaan painosaaliin osalta särkikalat ( säriki, lahna, säyne ) ovat vallitsevia 76%:n osuudella saaliista. Myös lukumääräsaaliin osalta on sama tilanne eli 76%. Vedenlaatutietojen perusteella järvi on rehevä.
Tutkijat huomauttavat tulosten tarkastelussaan, että koekalastusmenetelmä usein aliarvioi haukien osuutta koska heidän mukaansa hauen pyydystettävyys loppukesästä koeverkoilla on yleensä heikko tai satunnainen.
Seuraava koekalastus Kuhajärvellä tehdään ilmeisesti v. 2018
15.2.2016
———————————————————————————————
# Hoitokalastus eteni taas pykälän verran
Ranuan vesialueen osakaskunnan hoitokunta on päättänyt ottaa Kuhajärven hoitokalastuksen, Erän suunnitelmineen, osakaskunnan vuosikokouksen esityslistalle. Näin ollen kaikki osakaskunnan kokoukseen tulevat, osakaskunnan osakkaat, pääsevät esittämään mielipiteensä asiasta. Jäämme seuraavaksi odottamaan vuosikokouksen päätöksiä asiasta. Vuosikokous on maaliskuun lopussa.
11.2.2016
———————————————————————————————
# Kuhan Erän johtokunta on kokouksessaan 21.12.2015 käsitellyt Kuhajärven hoitokalastussuunnitelman on antanut tehtäväkseni sen esittämisen Ranuan vesialueen osakaskunnalle. Olen lähettänyt hoitokalastussuunnitelman Osakaskunnan hoitokunnan puheenjohtalalle 22.12.2015
23.12.2015
———————————————————————————————
# Hoitokalastussuunnitelma
Kuhajärven hoitokalastussuunnitelma v. 2016 alkaen, koskien Ranuan vesialueen osakaskunnan omistamaa vesialuetta Kuhajärvellä on tältä erää tehty. Suunnitelma on toimitettu Erän johtokunnalle koska kysymyksessä on Erän hanke. Johtokunta päättänee siihen liittyvistä mahdollisista jatkotoimista. Se että käynnistyykö hoitokalastus ensi kesänä ja missä muodossa, varmistunee loppukeväällä 2016.
Kiitokset seuraaville henkilöille jotka ovat mahdollistaneet sen että hoitokalastus voitaisiin aloittaa, ainakin talkoolaisten puolesta: Pentti Muranen, Juhani Paakkola, Tero Kuha, Markku Kuha, Jari Romppainen, Hannu Kuha, Ilari Simonen, Pertti Tuomainen ja Markku Savilaakso.
Toivomus on että sinäkin ilmoittautuisit mukaan talkoisiin mikäli sinulla on siihen mahdollisuus. Tällöin työ, joka on kyllä ilmeisen suuri, ei jäisi kovin pienen porukan harteille mikäli se käynnistyy. virvelimies(at)gmail.com / 0401544668
18.11.2015
———————————————————————————————
# Kuhajärven hoitokalastussuunnitelma etenee
Kuhajärven hoitokalastussuunnitelman luonnos on tehty se on tähän mennessä ( 8.10.2015 ) hoitotalkoisiin ilmoittautuneiden kommentoitavana.
MIKÄLI hoitotalkoisiin lupautuu SYKSIN AIKANA riittävä määrä tekijöitä, suunnitelma esitetään Kuhan Erän vuosikokoukselle.
Hoitotalkoot alkanevat mikäli Kuhan Erä ja Ranuan vesialueen osakaskunta hyväksyvät suunnitelman ja suunnitelman mukaisille hoitopyyntivälineille on maksaja ( Osakaskunta ? joku muu ? )
Kävin tutustumassa Markku Kuhan luomuviljelyyn, paikkaan johon Kuhajärven hoitokalat olisi tarkoitus viedä. Markulla oli laaja kompostointialue josta hän siirtää kompostoitua tavaraa luomupelloille. Samoin hänellä oli hapatettua hoitopyyntikalaa, isoa lahnaa ja särkeä 200 litran tynnyri täynnä. Oli mielenkiintoista havaita kuinka luomusiat tulivat juoksujalkaa syömään hapatettua kalaa kun Markku kauhoi sitä lapiolla tynnyristä. Yhtään ei jäänyt tähteitä, niin oli makeat murkinat. Hyvään tarkoitukseen tulisi Kuhajärven kalat menemään mikäli saamme homman pystyyn. Markku oli jokin aika sitten ollut mukana hoitopyyntiNUOTTAUKSESSA ja jokin hetki sitten oli tarjolla 120m * 4,5 m nuotta. Hintapyyntö 500 euroa.
Lisää osallistujia kaivataan !
Ilmoittaudu ihmeessä jos sinulla on aikaa tai mielenkiintoa asiaa kohtaan. Kukaan ei tässä vaiheessa voi varmuudella sitoutua talkoisiin – kukapa se varmuudella tietää ensi kesän menot – mutta mitä enemmän on ilmoittautuneita niin sitä varmemmin talkoot, tekijöiden puolesta, voidaan aloittaa.
Kuhajärven hoitokalastus.
Hoitokalojen paikka
Markku Kuha on lupautunut ottamaan vastaan kalat joita Kuhajärven hoitokalastuksessa nousee ylös mikäli hoitokalastus saadaan pystyyn. Eli perusasia hoitokalastuksen suhteen on tältä osin ratkaistu. Markku hapattaa osan kaloista ja osan kompostoi. Useimmat tietänevätkin että Markku on luomuviljelijä jolla on erinomaisia luomutuotteita tarjolla.
Tähän mennessä viisi henkilöä on ilmoittanut osallistuvansa hoitokalastukseen mahdollisuuksiensa mukaan mutta lisää ilmoittautumisia kaivataan jo tässä vaiheessa. Keväällä on nimittäin Ranuan vesialueen osakaskunnan vuosikokous ja siellä on tarkoitus esittää kokoukselle hoitokalastussuunnitelma ja hoitokalastuksessa tarvitsemiemme välineiden hankinta osakaskunnan laskuun.
Tunnetko harrastesukeltajia ?
Onko tiedossasi harrastesukeltajia jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneet tutkimaan määrättyjä alueita Kuhajärven pohjasta kesällä 2016 ihan harrastusmielessä ? Kuhajärven selkävesillä on muutamia alueita joissa kaikuluotainmittausteni perusteella esiintyy suuria kalaparvia. Vajaa vuosi sitten merkitsin alueet Kuhajärven karttapohjaan. Ajatuksena on se että mikäli esim. kesällä 2017 tehdään hoitokalastusta nuotalla niin silloin olisi paremmin tiedossa pohjan laatu eli se että voisiko alueilla vetää nuottaa ilman suurempia ongelmia. Pyydän ilmoittamaan mahdollisista harrastesukeltajista allekirjoittaneelle, virvelimies(at)gmail.com tai 0401544668.
5.10.2015
———————————————————————————————